Wednesday, November 13, 2013

L'Energia Verda és la realment subvencionada. Per Bjorn Lomborg


L'Energia Verda és la realment subvencionada. Per Bjorn Lomborg
Espanya malgasta l’1% del PIB en energies verdes
Les renovables reben tres vegades més diners per unitat d'energia que els combustibles Fòssils.
Wall Street Journal , 11 novembre 2013
Translation of Green Energy Is the Real Subsidy Hog to Catalan by Un Liberal Recalcitrant
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887324432404579051123500813210


Extractes :

Durant 20 anys el món ha provat de subvencionar l'energia verda en lloc de centrar-se en fer-la més eficient . Avui Espanya gasta al voltant de l'1% del PIB en energies verdes com la solar i l'eòlica . Aquests 11.000 milions d’euros anuals sobrepassen la despesa espanyola en educació superior .

A finals d’aquest segle, amb els actuals compromisos, aquests esforços dels espanyols hauran retardat l'impacte de l’escalfament global en unes seixanta- una hores, segons les estimacions del prestigiós model dinàmic integral econòmic-climàtic de la Universitat de Yale. ¿Milers de milions d’euros per a seixanta-una hores adicionals? És un mal negoci .
Però quan es critiquen aquests ineficients subsidis verds, poden estar sergurs de que els defensors assenyalaran que el planeta subsidia encara més els combustibles fòssils. No hauríem de fer-ho amb cap. Però la desinformació que envolta els subsidis energètics és considerable i ajuda a impedir que el món prengui mesures raonables .

Tres són els mites dels subsidis de combustibles fòssils que val la pena desmuntar. El primer és l'al·legació [ ... ] de que els EUA subsidien més els combustibles fòssils que les energies verdes. No és així.

[S'estima] que el 2010 [aquests] subsidis van arribar als $4.000 milions anuals. Això inclou $ 240 milions en inversions per a instal·lacions de carbó net [que a aquest traductor no li sembla una cosa molt allunyada del “rotllet verd”], [ i ] una deducció de despeses sobre l'amortització dels equips de control de la pol·lució [alguna cosa que els verds haurien aplaudir, en la meva humil opinió]. Les fonts renovables van rebre més del triple d’squesta xifra, uns 14.000 $ milions . En tot això no considerem $ 2.500 milions per a l’energia nuclear [que estalvia emissions de CO2].

Encara més del que sembla, és més gran la desviació real de real de la despesa a favor de l'energia verda perquè les turbines eòliques i altres fonts renovables produeixen molta menys Energia que els combustibles fòssils, i els EUA estan pagant més per menys. L'electricitat que s'obté a partir del carbó és subsidiat per les Nacions Unides un 5% d’un centau per cada kWh produït, mentre que l'eòlica rep prop d’un centau per kWh. Per a la solar, el cost per al contribuent és de 77 centaus per kWh .

Els crítics de subsidiar els combustibles fòssils, com el científic climàtic Jim Hansen, també indiquen que la immensa grandària dels subsidis slobals és l’evidència del poder que tenen les companyies de combustibles fòssils i els escèptics del canvi climàtic sobre els governs.
[Aquests] subsidis globals superen els de les renovables en dòlars nominals - $523 milers de milions sobre $88 millers de milions [per a les les renovables], segons l'Agència Internacional d'Energia. Però aquesta disparitat es reverteix si es té en compte la proporció. Els combustibles fòssils suposen més del 80% de l'energia global, mentre que la moderna energia verda suposa prop del 5%. Això vol dir que les renovables reben encara tres vegades més de diners per unitat d'energia.

Però encara més important: els crítics ignoren que aquests subsidis de combustibles fòssils pertanyen gairebé de forma exclusiva a països no occidentals. Dotze d’aquestes nacions són responsables del 75% dels subsidis globals d’aquests combustibles. Iran és el primer amb $82.000 milions anuals, seguit per l’Aràbia Saudita amb $61.000 milions. Rússia, Índia i Xina, apliquen un pressupost d’entre $30.000 i $40.000 milions i Veneçuela, Egipte, Iraq, Emirats Àrabs Units, Indonèsia, Mèxic i Algèria, la resta.

Aquests subsidis no tenen res a veure amb intentar de congraciar-se amb companyies petrolieres o amb fer-los un bon regal als escèptics de l'escalfament global. Aquesta despesa és una manera de que aquests governs comprin estabilitat política: a Veneçuela, la gasolina es ven a uns 5,9 centaus el galó [un galó són 3,8 litres] , el que li costa al govern uns $22.000 milions anuals, més del doble del que es gasta en sanitat.

Un Tercer mite el difon el recent informe de l'FMI, "Reforma dels Subsidis Energètics - lliçons i implications". L'Organització va anunciar el març passat que hi havia descobert uns $ 1.4 bilions de subsidis als combustibles fòssils que ningú havia vist . D’aquesta xifra , al·lega l'Informe, $ 700.000 milions vénen del món desenvolupat.

La gasolina i el dièsel dels EUA són receptors, en sí mateix, de prop de la meitat d’aquests 700.000 dòlars que l’FMI en diu subsidis. La gasolina i el dièsel haurien de tenir impostos més alts, atès l'informe, i així l’FMI considera aquests impostos no aplicats com a “subvencions” [Aquest traductor creu que aquestes idees tan brillants podria ser que sorgissin de la pròpia Administració Federal perquè casen amb les línies, o més ben dit, les corbes sinuoses del raonament de gent amb la preparació del Community Organizer in Chief]. Així, la pol·lució de l'aire acredita un impost de 34 centaus/galó, segons els models de l'FMI, mentre que els accidents de trànsit i la congestió haurien d’afegir prop d’un dòlar per galó .

A més hauria d’haver un IVA del 17% com en altres països, segons l'FMI, o prop de $0.80 per galó. Tots aquests impostos recaptarien $ 350.000, tractats ara per l’FMI com a subsidis.

[Això té diversos problemes.] L'Organització assumeix un cost social del CO2 de cinc vegades el que actualment té la Unió Europea. Els danys atribuïts a la pol·lució de l'aire són deu vegades més grans que les estimacions de la Unió Europea. ¿I què tenen a veure els accidents de trànsit amb els subsidis a la benzina?

Finalment, l’FMI Ignora a la pràctica els 49,5 centaus d'impostos sobre el galó de gasolina que el consumidor americà paga realment. Els models cancel·len, inexplicablement, aquest impost amb un "cost internacional d’enviament" [per mar, oleoductes, etc.] Però fins i tot si  vostè accepta les estimacions de l'FMI dels costos de la pol·lució i l'IVA a l'estil Europeu, el total del que parla l’FMI que no es recapta, es redueix només a 44 centaus / galó - menys que els impostos reals en les  EUA per centaus/galó [ ... ]
Les informacions inexactes com aquesta desinformen de manera innecessària la presa de decisions sobre polítiques públiques. Estic a favor d’acabar amb els subsidis globals als combustibles fòssils -i amb els subsidis a les energies verdes. Subsidiar energies verdes de primera generació, ineficients, fa als acomodats sentir bé en ells mateixos, però no transformarà els mercats energètics .

[ ... ]

El Dr Lomborg, director del Copenhagen Consensus Center , és l'autor de "How Much HaveGlobal Problems Cost the World? A Scoreboard from 1900 to 2050" ( Cambridge,  2013 ).

 --- 
Original, etc.: http://www.bipartisanalliance.com/2013/11/la-energia-verde-es-la-realmente.html